triedna kniha  m365  

 

 logo zs ziaci  logo ms male  microbit

 

 skd  jedalen
 kontakt  experimentalne overovanie

ZŠ s MŠ R. Dilonga je zapojená do Programu „Školské ovocie“ a jeho súčasťou je pravidelné zabezpečovanie dodávok ovocia a zeleniny alebo vybraných výrobkov z ovocia a zeleniny do škôl.

Ciele programu:

  1. zvýšiť spotrebu ovocia a zeleniny u detí predškolského a školského veku
  2. zmeniť stravovacie návyky u detí už v rannom školskom veku
  3. znížiť výskyt nadhmotnosti a obezity u detí
  4. podporiť zdravú výživu a zvýšiť informovanosť o výživovej hodnote jednotlivých druhov ovocia a zeleniny

Ovocie, zelenina a mliečne výrobky majú vo výžive človeka nezastupiteľné miesto vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a ďalších dôležitých látok, priaznivo ovplyvňujúcich fyziologické procesy v našom organizme. Pred každodennou konzumáciou nesmieme zabúdať na dôkladné umývanie ovocia a zeleniny!

Ovocie i zelenina obsahuje 5 najdôležitejších látok pre ľudský organizmus, ktoré zlepšujú našu kondíciu, posilňujú náš imunitný systém a sú výborným zdrojom prírodnej energie.

  1. Vitamíny - posilňujú funkcie dôležitých orgánov v tele.
  2. Vláknina – podporuje funkciu žalúdka a čriev, znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
  3. Mastné kyseliny – sú cenné a obsiahnuté v šupke dužinatých plodov.
  4. Fruktóza a iné jednoduché cukry - dodávajú energiu pre organizmus.
  5. Minerálne látky - najmä draslík - priaznivo ovplyvňujú biochemické procesy.

Deti v slovenských škôlkach a žiaci v základných školách môžu tak konzumovať čerstvé ovocie a zeleninu vypestované v našich podmienkach.